Търсене на имоти

МВФ: България ще отбележи растеж от 3% през 2011, а инфлацията ще надвиши 5%

Възстановяването на Югоизточна Европа се забавя, но това се дължи на факта, че финансовата криза удари региона по-късно, констатират от фонда

МВФ България ще отбележи растежИнфлацията в края на годината у нас ще е над 5 процента, а икономиката ни ще отбележи растеж от 3 на сто, гласи прогнозата на Международния валутен фонд. 

Анализът на експертите за икономическото развитие на Европа показва стабилизиране на икономиките след дълбоката рецесия по време на кризата. Средният ръст на Брутния вътрешен продукт за тази година се очаква да бъде около 2,5 процента.

Бас Бакер от МВФ смята, че най-сериозен риск след финансовата криза ще създава инфлацията и най-вече поскъпването на храните и горивата. Възстановяването на икономиката в страните от Югоизточна Европа се забавя, отчете още Бакер, но според него, това се дължи на факта, че и финансовата криза удари региона по-късно.

При срива на "Лемън Брадърс" в края на 2008-ма някои от балтийските страни вече бяха в рецесия, докато държавите от Югоизточна Европа все още отчитаха сериозни ръстове на икономиките си, но тъй като и тук имаше проблеми като дефицити по текущите сметки и кредитния бум, възстановяването ще отнеме време.

(БНР)


Domaza - Недвижими имотиПо-стари новини