Търсене на имоти

На каква възраст младите хора напускат бащиния дом в различните държави?

Моментът, в който детето ви напуска семейното гнездо е колкото радостен, толкова и носталгичен. За него това означава самостоятелност и сблъсък с реалностите на живота – без мама да готви, пере и чисти, без да пазарува и обгрижва. За родителите пък това е или времето, от което започва техния личен живот или „смъртна присъда“, защото не могат да преживеят празната стая и тишината. Както и да се погледне върху този естествен процес на израстване, скорошно проучване показва колко различно са настроени младежите към напускането на бащиния дом в различните държави.

В Западна Европа, САЩ, Австралия и др., все повече младежи избират да живеят с родителите си и да се изселват от семейните си домове далеч по-късно от обикновено. Андреа Брайн, доцент в катедрата за семейни отношения и приложно хранене в Университета в Гелф твърди, че „икономическата необходимост е ключова причина“ за това децата да живеят с родителите си по-дълго. Изданието „Вored Рanda“ цитира експертът, който обяснява, че: „Все повече семейства трябва да комбинират доходите, за да си позволят основни нужди, включително жилище, храна, здравеопазване и достъп до образование. Икономическата необходимост подтиква младите възрастни да останат в домовете на родителите си (или да се върнат в домовете на родителите си), а също така е важен фактор и за много възрастни хора да се преместят при децата си“.

Сред европейските страни, в които младите хора остават най-дълго с майките и татковците си, са Черна гора, Хърватия, Словакия и Италия. В България, средната възраст на която децата тръгват от родния си дом е 29 години. А ето как изглежда рейтингът, включващ и другите държави – „отличници“ по този показател.

   Графика: Евростат
Според данните на Евростат за 2018 г. в Европейския съюз средната възраст, когато младите хора напускат домовете на родителите си, е повече от 25 години. През 2017 г. анализ на Службата е показал, че 35,3 % от мъжете от 25 до 34 години все още живеят в бащината къща, в сравнение с 21,7 % от жените от същата възрастова група. Най-малък процент от младите хора, живеещи с родителите си, са установени в Дания (3,2%), Финландия (4,7%) и Швеция (6%). Докато най-висок беше в Хърватия (59,7%), Словакия (57%) и Гърция (56,3%). Междувременно, данните на „Statista“ за 2018 г. показват, че средната възраст, когато „младежите“ от Черна гора напускат семейните си домове, е 32,8 години. Хърватия е на второ място със средна възраст 31,8 години; Словакия е трети с 30,9 години и Италия с 30,1 години.

„The Guardian“ пък предава, че според ново проучване на „Civitas“, броят на младите британци, които остават при „мама и татко“ е нараснал невероятно много през последните 20 години. През 1997г. 19,48 % от тях  (от 20 до 34 години) са живели с родителите си, а към 2017 г. те са били 25,91 %. Подобна е ситуацията и в САЩ. NBC съобщава, че според данните от последното преброяване, 1 от всеки 4 калифорнийци на възраст между 25 и 33 години, все още живее с родителите си.

Domaza - Недвижими имотиПо-стари новини