Търсене на имоти

Плановете за превръщането на Бел айлънд в свободна икономическа зона са на път да съберат подкрепа

Плановете за превръщането на Бел айлънд в свободна икономическа зона са на път да съберат подкрепаВ притиснатият от икономическа депресия щат Мичиган, предложенията големият остров на река Детройт, между САЩ и Канада, да се превърне в безмитен рай стават изненадващо популярни. Дебатът относно бъдещето на т.нар. Бел айлънд тече в продължение на години, и ражда някои особено креативни идеи. Последната, която фокусира вниманието на медиите, ведно с почти обявения банкрут на град Детройт, е предложението островът да се превърне в данъчен рай.

Преди години островът бил процъфтяващо и популярно за отдих място, което привличало посетители с красивите си плажове, алеи за разходка и развлекателни съоръжения. Към днешна дата обаче, бившият център на автомобилната индустрия в САЩ, вече не е в състояние да го поддържа финансово. Общият дълг на Детройт възлиза на 14 млрд. долара, а дефицитът в градския бюджет е 327 млн. долара.

Градът се нуждае от спешна финансова инжекция, както и от всяко рационално решение, което ще облекчи икономическото му състояние. Ако Бел Айлънд се отдаде под аренда на щатското управление, това ще пести на Детройт почти 6 млн. долара годишно, твърдят поддръжници на тази идея. Друга алтернатива, според видни членове на Републиканската партия в Мичиган, е директна продажба на острова на богати инвеститори, които разполагат с финансов ресурс да възвърнат старата му слава.  

Трети предлагат островът да се трансформира в "свободна икономическа зона" с минимални или никакви такси върху доходите и ненамеса в бизнеса и търговската политика от страна на щата. Със своите 1 534 кв.м площ, островът е достатъчно голям, за да побере население от около 35 000 души.

Въпреки, че идеята за създаването на суверенна държава в рамките на Съединените щати звучи необичайно, поддръжниците й изтъкват успешното съществуване на достатъчно много автономни региони по света, включително в Китай, Индия и Бразилия и др. 


Domaza - Недвижими имотиПо-стари новини