Търсене на имоти

Правозащитници сравняват програмата „Златна виза” с модерен апартейд

Правозащитници сравняват програмата „Златна виза” с модерен апартейдПрограмата „Златна виза” е най-лошият апартейд в съвременната история. Това е позицията на цитирания от Bloomberg председател на Асоциацията за солидарност с имигрантите  в Лисабон Тимотео Маседо, чиято организация наброява 25 000 души от 97 националности. Напоследък се наблюдава рязко противопоставяне между националистическите политически партии, които спечелиха безпрецедентен вот на изборите за Европейски парламент, и организации, защитаващи правата на имигрантите.

Правителства на държави от Южна Европа въведоха програмата „Златна виза”, с която на практика продават гражданство на платежоспособни купувачи на имоти от държави извън ЕС. Това е начин да дадат тласък на икономиката на страните си и да преодолеят рецесията. В Португалия са издадени 1161 визи, предимно на китайци, от 2012 г. насам, когато стартира програмата. За сравнение- в Испания са издадени 72 златни визи, в Гърция те са 100. Двете страни стартираха визоните си програми миналата година.

Според властите в Португалия обаче програмата „Златна виза” е повлияла благоприятно на пазара на имоти в страната. Наблюдава се ръст на чуждестранните инвестиции в сектора на недвижими имоти. Цените на жилищата са се повишили с 4% през първото тримесечия спрямо същия период на миналата година. Това е най-голямото увеличение от 2010 г. насам.


Domaza - Недвижими имотиПо-стари новини